0 op de meter TUIN oplossing:

Vijver

Past deze oplossing perfect in uw 0 op de meter tuin?

Van groene vijver naar groene vijver

Als energieadviseur kom ik bij veel klanten over de vloer, vaak om daken te inspecteren, advies te geven of het energieverbruik door te spreken. Soms kom je dan achter andere problemen dan waarvoor het bezoek eigenlijk bedoeld was. Zo ook in Best.

De man des huizes heeft een prachtig grote vijver in zijn tuin laten aanleggen, inclusief waterval, fontein en verlichting. Zijn vrouw was echter minder te spreken over de hobby van de man vanwege het energieverbruik. Om de gemoederen te sussen heeft men het verbruik weten te reduceren, doordat men een schakelklok heeft toegepast. Helaas werkt de natuur niet ALTEID volgens een strak klok/tijdschema en is het gevolg van deze energiebesparing vuil en groen water in de vijver. Dit resulteerde natuurlijk in nieuwe discussies over de plomp, het is nu een energieslurpende èn smerige groene vijver. Geen gezicht voor gasten, maar ook niet meer om zelf vol op van te kunnen genieten.

Een doorn in het oog dus, maar laten we eerlijk zijn, om het in deze situatie zuiver te kunnen houden zal er gefilterd en dus verpompt moeten worden. Iets wat nou eenmaal gepaard gaat energieverbruik. Het verbruik van vijverpompen en filters moet men niet onderschatten, deze functioneren vaak dag en nacht en vrijwel het gehele jaar door.

De vermogens van vijverpompen lopen uiteen, afhankelijk van de capaciteit. Een gemiddelde vijverpomp heeft een vermogen van 20 watt. Als zo’n pomp continu aan blijft staan, verbruikt hij 195 kWh per jaar (40 euro; prijspeil 2016). Bij zwaardere vijverpompen kan het vermogen oplopen tot meer dan 200 watt. Als zo’n pomp altijd aan blijft staan, kost dat 1840 kWh per jaar (370 euro, prijspeil 2016).

Milieu Centraal

De familie had voornemens om zonnepanelen aan te schaffen om hiermee de energierekening van de woning te verlagen en een steentje te kunnen bijdragen aan het milieu. Het elektriciteitsverbruik van de gehele tuin is onderzocht en besproken. De energierekening en toekomst plannen aangaande het verbruik en markt ontwikkelen zijn besproken en hiermee de grote van de zonnestroom installatie voor deze woning bepaald. Met slechts het bijplaatsen van 2 panelen werd in deze situatie het elektriciteitsverbruik van de gehele tuin apparatuur, pompen en verlichting naar nul gebracht.

De familie was na het horen van dit bericht opgelucht, “buien klaarde op”, de hobby kon worden voortgezet en de discussie rondom verbruik en vervuiling kon tot het verleden horen. Belangrijker nog: Het genieten van de tuin kon weer beginnen, zonder dat het extra energie kost. Een voorbeeld van een NUL OP DE METER TUIN.

Shape
Shape

Samen naar een duurzaam resultaat

Ontdek hier meer duurzame oplossingen

Een nul op de meter tuin is op vele manieren te realiseren. Belangrijk is om uw wensen kenbaar te maken én hoe we deze kunnen compenseren met duurzame oplossingen.