P.V.T.
 

PVT Panelen


Zonnepaneel gecombineerd met zonnewarmte ofwel PVT is een steeds bekendere vorm van een zonneboiler. Een Hybride zonnepaneel is een combinatie zonnepaneel waarbij zowel zonnewarmte als zonne-energie in dezelfde collector is verwerkt. Dit PVT principe is een vrij logische combinatie van energie opwekken aan de ene kant en de warmte gelijktijdig benutten voor het verwarmen van water. Vaak worden de zonnepanelen op een omvormer geplaatst en niet direct op en elektrisch verwarmingsspiraal. Ook worden de zonnecollectoren steeds meer aangeboden samen met een warmtepomp.

De combi-panelen worden door verschillende leveranciers aangeboden, echter er zijn nogal wat verschillen in de gebruikte techniek, het model en de aangeboden prijs.

Verschillende onderzoeken tonen aan dat combinatiepanelen voornamelijk rendabel zijn wanneer ze toegepast worden op daken waar een gebrek aan oppervlakte bestaat. In steeds meer woningen wordt nagenoeg geen gas meer gebruikt en is vloerverwarming toegepast. Deze huizen lenen zich perfect voor het toepassen van een zonnewarmte systeem. Door de lage temperatuurverwarming kan zelfs in de winter een groot deel van de vraag aan energie worden voorzien.

 
 
Helaas zie je dat PVT-systemen een ondergeschoven kindje zijn. Het potentieel van PVT is ongekend. Zeker met de wetenschap dat de warmtevraag in de Nederlandse energiehuishouding groter is dan de stroomvraag. Door het beste van beide producten te combineren kan deze technologie een significante bijdrage gaan leveren aan de Nederlandse duurzaamheidsdoelstellingen.

Corry de Keizer

 

Bespaar gemiddeld

100kWh

p/j


 

Werking

Om je stroom en warmte op een duurzame wijze zelf te produceren had je vroeger twee verschillende systemen nodig; Zonnepanelen; een PV-systeem voor de elektriciteit Zonneboiler; een zonnecollector voor warm water.

Met een hybride zonnepanelen systeem heb je het beide in 1 paneel. Want daarmee kun je met één paneel tegelijk elektriciteit en warmte produceren.

Nadeel

Toch is er ook een nadeel en daar beginnen we maar mee. Het grote nadeel van dit systeem is dat je straks als een paneel kapot gaat je een probleem hebt. Zoals bij ieder combinatie product; het maakt niet uit of het de stroom of water kant van het paneel is, is dat je een zelfde paneel moet kopen als het niet te repareren is. Nu is het bij de normale zonnepanelen die enkele jaren oud zijn al lang zoeken met iets met gelijke waarde. Een ander nadeel is de kwaliteit van het zonnepaneel want zoals je wellicht weet ontwikkeld die techniek zich nog steeds.

Vervanging

Als je dan in de toekomst een beter zonnepaneel zou willen dan ben je verplicht om ook het opwarmende deel te vervangen uiteraard. Een combinatie van een normaal zonnepaneel met een leidingsysteem eronder zou dan een alternatief zijn om de systemen echt gescheiden te houden. Dat heeft vervolgens ook weer een nadeel. Het zijn namelijk meer installatietechnische componenten die geheel los van elkaar functioneren. Kortom, hybride panelen hebben voor- en nadelen en het zou een goede ontwikkeling zijn als ze nog meer gestandaardiseerd gaan worden.

 
 

PVT panelen

Ze noemen ze overigens ook wel PVT panelen, wat staat voor Photo Voltaisch Thermisch paneel. Het thermische is dus de extra aanwezigheid van thermiek in vloeistof/ water die je gas bespaart. De aanleg van een gecombineerd PVT-systeem is dus lastiger dan voor normale panelen die op het elektriciteitsnetwerk worden aangesloten.

Terugverdientijd

Waar moet je denken qua opbrengst? Met een gemiddeld hybride systeem kan 1 hybride zonnepaneel tegelijk 250 Watt aan elektriciteit produceren en 900 Watt aan warmte. Hiermee en met de kosten van het systeem kun je met de huidige energieprijs en de inschatting van de prijsstijgingen de terugverdientijd berekenen.

Voordeel

Het voordeel is meestal nog groter omdat het vloeistofsysteem (aan de achterzijde van het paneel) ook de zonnepanelen laat koelen in de zomer en opwarmen in de winter. Sommige hybride zonnepanelen gaan nog verder en hebben koeling nog beter uitgenut onder de zonnepanelen. Dit helpt het rendement van de stroomopwekking te verbeteren zoals je wellicht weet.

Opbrengst

De opbrengst van de paneel in de winter is groter dan bij een normaal zonnepanelen systeem. Het voordeel van koeling in de zomer is namelijk meer elektriciteitsopwekking en in de winter heeft het dus daarnaast nog een voordeel. Want de koeling kan in het systeem in omgekeerde stand de zonnepanelen sneeuwvrij maken waardoor je ook in de winter het daglicht energie laat produceren. Daarnaast zijn ook deze hybride panelen gewoon als zwarte panelen verkrijgbaar.

Los systeem of combineren

Je ziet het; het combineren in 1 systeem heeft voor- en nadelen. Voordeel is gasbesparing en hoger rendement van de werking van de elektriciteitsopwekking in zomer en winter van het paneel. En nadeel zijn natuurlijk de wat hogere kosten en risico’s van stukgaan van 1 van de inwendige systemen.

 
jacuzzi
plus
solar
is
nilopde

In dit artikel:

| Jacuzzi duur in verbruik | Zonneboiler of warmtepomp | Wat verbruikt een spa | Wat verbruikt een bubbelbad | Wat verbruikt een jacuzzi | Stroomverbruik van een jacuzzi | Energieverbruik spa | Stroomkosten van mijn bubbelbad | Energiebesparen in je tuin |